Definicja niepłodnośći sformułowana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO, World Health Organization), opisuje niepłodność jako niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych (2–4 razy w tygodniu), bez stosowania metod antykoncepcyjnych.
wiek
używki (alkohol, palenie papierosów)
zaburzenia masy ciała (zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka masa ciała)
cukrzyca
podwyższona prolaktyna
zaburzenia hormonalne, szczególnie w zakresie żeńskich hormonów płciowych
zespół policystycznych jajników
insulinooporność
zaburzenia funkcji tarczycy
choroby przysadki
choroby dotykające dróg rodnych- endometrioza
choroby genetyczne
hipogonadyzm
Prawidłowa masa ciała sprzyja właściwemu funkcjonowaniu układu rozrodczego, ponieważ wpływa na układ hormonalny i metaboliczny organizmu. Zarówno nadwaga, jak i niedowaga nie są korzystne w kontekście rozrodczości, a prawdopodobieństwo zajścia w ciążę maleje w przypadku odchyleń od normy w BMI (wskaźnik masy ciała) osób starających się o potomstwo.
Odpowiednio skomponowana oraz dobrze zbilansowana zdrowa dieta pozytywnie oddziałuje na szereg funkcji naszego organizmu, również w płodności. Dobór poszczególnych makro i mikroskładników oraz ich ilość mogą potęgować lub hamować rozrodczość. Taka dieta eliminuje z diety wszystkie składniki szkodzące płodności oraz dostarcza takich, które będą ją wspierać, poprzez wyrównanie poziomu hormonów płciowych u kobiety.
Dieta dla płodności powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie i być zbilansowana pod względem energii oraz wartości odżywczej: zawartości makroskładników i mikroskładników. Powinna dostarczać odpowiednią ilość wody oraz błonnika. Wyeliminować z diety należy tłuszcze trans oraz nadmierne ilości cukrów prostych, soli czy tłuszczów nasyconych.
odpowiedni dobór kwasów tłuszczowych
odpowiednią ilość węglowodanów złożonych
odpowiednią podaż witamin antyoksydacyjnych
odpowiednie spożycie witamin z grupy B
odpowiednie spożycie witaminy D3
odpowiednią podaż cynku, selenu, jodu, żelaza, magnezu
Dla poprawy płodności ważny będzie odpowiedni styl życia, który będzie przejawiał się w przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania, dbaniu o aktywność fizyczną, odpowiednio długi sen czy nie uleganie nałogom. Wszystkie te czynniki mogą wpłynąć na zmniejszenie się problemu niepłodności.
reguluje gospodarkę hormonalną
zwiększa szansę na zapłodnienie
stabilizuje poziom glukozy we krwi
obniża insulinooporność
pozwala uzyskać prawidłową masę ciała
zwiększa libido
Opierając się na informacjach zebranych podczas wywiadu zdrowotnego, dietetycznego, wynikach badań laboratoryjnych oraz wynikach przeprowadzonych pomiarów (obwody, BMI, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej i mięśniowej, zawartości wody) przygotowuję dla pary indywidualny plan żywieniowy z odpowiednim doborem ziół oraz suplementów. Tworząc taki plan, biorę pod uwagę szereg czynników: wiek, płeć oraz ogólny stan zdrowia.
Czas trwania wizyty ok. 75-90 minut.